Studie tot naleving van de Belgische Corporate Governance Code 2009 door de BEL 20

10/10/11

GUBERNA (Instituut voor Bestuurders) en het VERBOND VAN BELGISCHE ONDERNEMINGEN (VBO) publiceren hun recentste studie over de naleving van de Belgische Corporate Governance Code 2009 door de BEL 20 en lichten reeds een tipje van de sluier van de governance praktijken.

GUBERNA en het VBO voeren al verschillende jaren studies uit naar de mate waarin de ondernemingen de Belgische Corporate Governance Code naleven (toepassen of uitleg verschaffen indien ze hiervan afwijken). De voorliggende studie is een eerste onderdeel van een meer diepgaand onderzoek naar de governance praktijk bij Belgische beursgenoteerde ondernemingen.

Een gedetailleerde analyse toont aan dat heel wat essentiële onderdelen van de Code door (bijna) alle ondernemingen worden nageleefd.

Maar er blijven een aantal bepalingen bestaan waarmee sommige ondernemingen het nog moeilijk hebben, zoals bijvoorbeeld de aandelengerelateerde vergoeding en de evaluatie van de raad van bestuur. Voor deze laatste geven slechts 10 ondernemingen aan dat een evaluatie effectief plaatsvond, de andere ondernemingen zijn daar nog niet duidelijk over.

Voor enkele aspecten geven de onderzoekers aan dat er een nood is aan meer sensibilisering van de ondernemingen. Zo roepen ze de Commissie Corporate Governance op om meer ondersteuning te bieden voor die bepalingen waar verduidelijking nodig is, zoals bijvoorbeeld de invulling van het beleid inzake belangenconflicten.

De executive summary Het volledig rapport